Αρωματικό vegan βούτυρο μήλου & κολοκύθας

Αρωματικό vegan βούτυρο μήλου & κολοκύθας

vegan βούτυρο χωρίς λιπαρά για γεύση χωρίς τύψεις

vegan βούτυρο χωρίς λιπαρά για γεύση χωρίς τύψεις

Είναι υγιεινότατο, παν-νόστιμο, comfort και detox food, ιδανικό τόσο για βρέφη όσο και για μεγάλους που προσέχουν τη διατροφή τους ή χρειάζονται αποτοξίνωση. Λέγεται βούτυρο, αλλά μη μπερδεύεστε, τίποτα το λιπαρό δεν υπάρχει στο άλειμμα αυτό…ωστόσο το όνομά του το οφείλει στη βουτυρένια υφή του. Θα μπορούσε να ονομαστεί κάλλιστα και πουρές μήλου & κολοκύθας, αλλά έχει επικρατήσει το πρώτο.Η παρασκευή του απλούστατη:

Καθαρίζουμε τα μήλα (στάδιο όχι απαραίτητο αν είναι βιολογικά) και την κολοκύθα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τόσα όσα να χωράνε στο αντικολλητικό σκεύος που θα βράσουν. Προσθέτουμε χυμό μήλου για να υπάρχει και κάτι υγρό για να τα μαλακώσει και μπαχαρικά. Τα τελευταία είναι πάντα θέμα προτίμησης πόσα και τί θα βάλουμε, αλλά αναμφισβήτητα κατά τη γνώμη μου μέσα σ’ αυτά πρέπει να είναι η κανέλα και το τζίντζερ. Αν θέλουμε όμως ακόμα πιο ανατολική χροιά επιπρόσθετα βάζουμε και αστεροειδή γλυκάνισο, σποράκια κακουλέ και γαρύφαλλο. 

Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για περίπου 1 ώρα και επιβλέπουμε μήπως χρειάζεται και άλλο χυμό.

Αφού βράσουν και κρυώσουν, μπορούμε με το πιρούνι να τα κάνουμε πουρέ, αλλά για καλύτερο αποτέλεσμα τα περνάμε στο μπλέντερ να γίνουν εντελώς κρεμώδη και λεία.

η παρασκευή του "βουτύρου" θέλει χαμηλή φωτιά, αρκετή ώρα

η παρασκευή του “βουτύρου” θέλει χαμηλή φωτιά, αρκετή ώρα

 

Μπορούμε να τα ξαναβράσουμε αν θέλουμε να γίνει ακόμα πιο δεμένο το άλειμμα αυτό, αλλά εξαρτάται και πάλι από εσάς. Εγώ τα ξαναέβρασα λίγο για να είναι ζεστό το μείγμα προκειμένου να το αποθηκεύσω σε αποστειρωμένα βαζάκια που θα ανοίξω όταν θέλω. Απλά αναποδογυρίζω τα ζεστά βαζάκια με το ζεστό περιεχόμενο να δημιουργηθεί κενό αέρος και όταν κρυώσουν τότε τα φυλάσσω στο ντουλάπι.

Όταν ανοιχτεί το βαζάκι διατηρείται για κάποιες μέρες στο ψυγείο.

αρωματικό βούτυρο μήλου κολοκύθας χωρίς λιπαρά, κατάλληλο και για αποτοξίνωση

αρωματικό βούτυρο μήλου κολοκύθας χωρίς λιπαρά, κατάλληλο και για αποτοξίνωση

Η επιτυχία & η γεύση είναι σίγουρες, τη χρήση του μπορείτε να την δοκιμάσετε σε πολλές εκδοχές, ντύνοντας τόσο αλμυρά όσο και γλυκά εδέσματα, από σαλάτες, φρουτοσαλάτες, σούπες, γιαούρτι (για όσους δεν είναι vegan), αλλά και οπουδήποτε απαιτείται το βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία, τα αντικαθιστά αν όχι στην ολότητά τους, τουλάχιστον σε μέρος αυτών. Δοκιμάστε να μειώσετε το ποσοστό της λιπαρής ουσίας στα cakes, στις φρουτένιες τάρτες, και σε ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.

Καλή απόλαυση!

© Copyright 2014 - 2020 Κυριακή Κυριακίδου - All rights reserved.