Κυριακή Κυριακίδου

Aum Home Yoga logo

Ίσως λίγα παραπάνω από αυτά που αρκούν

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Οι σπουδές μου ήταν στα Μ.Μ.Ε. & Επικοινωνία στο Πάντειο Παν/μιο και αργότερα Publishing Studies (M.Phil.) στο University of Stirling, Σκωτία. Ήμουν μια από τις περιπτώσεις εκείνες που απείχαν από την εδραίωση καριέρας, προτιμούσα να σπουδάζω εσαεί, αν αυτό γινόταν. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν γινόταν, οπότε έμενα τόσο όσο σ’ έναν επαγγελματικό χώρο, γιατί βαριόμουν και ήθελα ν’ αλλάξω. Έκανα διάφορες εργασίες: γραμματέας σε φροντιστήριο, υπάλληλος γραφείου, διδασκαλία αγγλικής γλώσσας και προώθηση αγγλικού βιβλίου σε πολυεθνική, αλλά και σύμβουλος feng shui και κινεζικής αστρολογίας σε συνδυασμό με δημιουργία καταστήματος, το πρώτο Magenta Metamorphosis, στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από εισαγωγές και εμπόριο με είδη διακόσμησης κυρίως από Ινδία, με το feng shui άρχισα να αρθρογραφώ, να βγαίνω μόνιμη καλεσμένη σε τηλεοπτικά magazino στο Μακεδονία TV και στην TV100 και να οργανώνω σεμινάρια πάνω σ’ αυτό. Ταυτόχρονα, τα χρόνια εκείνα ήταν που η αναζήτησή μου ενός πνευματικού δασκάλου, με έφερε κοντά στην πρώτη ομάδα πνευματικής αναζήτησης. Από κει και ύστερα, το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης άρχισε να μεγαλώνει και η καθημερινή μου άσκηση δεν σταμάτησε ποτέ από τότε. Ο κύκλος της τότε ομάδας έκλεισε μαζί με το Magenta Metamorphosis και η παύση αυτή ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Γιατί λίγο μετά ανακάλυψα τη hatha yoga με ένα άλλο μάτι και φυσικά με ένα άλλο σώμα (βαρύ, δύσκαμπτο, με ευπαθείς αρθρώσεις).

Με τη yoga δεν είχα πάντα ροή και συνέχεια, καθώς προσέγγισα τη hatha yoga σε νεαρή ηλικία, το 1991 στην Αθήνα. Ήμουν το μοναδικό 18χρονο ανάμεσα σε μεσήλικες σε μια πρακτική ώριμη και πολύ ήπια για τα τότε δεδομένα μου. Έτσι η σύνδεσή μου με τη yoga αποκόπηκε για να δώσει τη θέση της στο χορό, jazz και κλασικό για την επόμενη 10ετία στη Θεσσαλονίκη, όπου επέστρεψα.

Όταν ξαναδοκίμασα τη yoga, το 2003 ήταν γιατί ένα νέο είδος, η kundalini, μού κινούσε την περιέργεια. Τότε ξαναείδα τη yoga αλλιώς και χάρη στην καθημερινή sadhana άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόσο δραστική, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, μπορεί να είναι η καθημερινή πρακτική.

Για 3 χρόνια τουλάχιστον έγινε άλλη μια παύση από τη yoga, καθώς η τότε ομάδα απασχολούσε τον ελεύθερό μου χρόνο, που δεν είχα. Έπρεπε να αποκοπώ από την ομάδα εκείνη για να ξαναβρώ τη hatha yoga, αυτή τη φορά με συνέχεια και ροή, μιας και η αγάπη και η αφοσίωση δεν είχαν χαθεί ποτέ. Από τότε δεν βγήκε ποτέ από τις συνήθειές μου, ήταν σχεδόν ο σταθερός πυλώνας σε μια ζωή που άλλαζε πολύ σε εσωτερικό επίπεδο (αποκοπή από “κακές” συνήθειες, παρέες, ομάδες).

Η μαθητεία μου περιελάμβανε την anusara, την vinyasa & iyengar yoga. Έχω παρακολουθήσει λίγα σεμινάρια και αυτά σε anusara, ashtanga και acro-yoga, καθώς πλέον επειδή αντιλαμβάνομαι εύκολα αυτό που δε μού πάει, τα σεμινάρια ανήκουν εν γένει για μένα σ’ αυτήν την κατηγορία. Αντίθετα, η διαρκής ή χρόνια μαθητεία σε έναν δάσκαλο, καθώς επίσης και η λίγη ή πολλή, αλλά όμως καθημερινή άσκηση είναι αυτές που διευρύνουν τους ορίζοντές μου και όσον αφορά στην κατανόηση του σώματός μου και κατά συνέπεια στην κατανόηση των αισθημάτων μου και εν τέλει στην επίλυση των θεμάτων μου.

Είμαι πιστοποιημένη από το Yoga Alliance δασκάλα, hatha yoga shastri, 200 ωρών, από τη σχολή Vedangas στο Rishikesh Ινδίας με δασκάλους τον Surinder Singh και τον Panteji. Έχω μετεκπαιδευθεί στην Εφαρμοσμένη Ανατομία και Φυσιολογία της Yoga (24 CEP Yoga Alliance) στην YogaSynergy.

Μολονότι η εκπαίδευσή μου είναι πάνω στην κλασική hatha yoga, ωστόσο το μάθημά μου δεν περιορίζεται σε ένα στυλ, ούτε σε μία μέθοδο. Η ανάγκη της στιγμής είναι αυτή που καθορίζει το είδος του μαθήματος σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το χρόνο & τον καιρό.

Ήμουν kriyaban, μαθήτρια της Kriya Yoga από το 2011-2016, με δασκάλους τους Swami Shankarananda Giri & Per H. Wibe, αλλά από το 2016 που γνώρισα τον Phra Ajahn Ofer Adi, αφοσιώθηκα στην Theravada Buddhavipassana (Satipatthana Vipassana Kammatthana) σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ven. Phra Ajahn Tong Sirimangalo.

Είμαι επίσης τακτικό μέλος του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος και έχω λάβει μέρος στην γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα Θεσσαλονίκη.

Άσχετα αλλά σχετικά

Ασχολούμαι με τη μαγειρική από μικρό παιδί και όπως είναι φυσικό τρέφομαι σχεδόν αποκλειστικά με σπιτικό φαγητό ή αν θέλω κάτι γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο, αυτό θα είναι φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Εδώ και πολλά χρόνια μελετώ και πειραματίζομαι με χορτοφαγικές αρχικά και αργότερα ολοένα και πιο υγιεινές, μακροβιοτικές & αγιουρβεδικές συνταγές, μιας και συνολικά πάνω από 20 χρόνια είμαι χορτοφάγος – με κάποιο διάστημα εκτός αυτής της περιόδου, όπου έτρωγα ψάρια ως επί τω πλείστον και ελάχιστα πουλερικά.

Τα τελευταία 3 χρόνια περίπου είμαι περισσότερο ωμοφάγος-vegan παρά κάτι άλλο, γιατί πλέον αυτό μού ταιριάζει καλύτερα, αλλά όχι αυστηρά, καθώς συνεχίζω να καταναλώνω κάποια βιολογικά παράγωγα ζωικής προέλευσης, (π.χ. πρόπολη, γύρη, μέλι ως φάρμακα). Για μένα η διατροφή είναι προέκταση του πώς σκέφτομαι και έτσι προσπαθώ να τρώω ό,τι προϋποθέτει σεβασμό στην ζωή και δεν εμπεριέχει πόνο για να γίνει τροφή. Όσο πιο απλή & κοντά στην πρώτη ύλη γίνεται, χωρίς πολλές παρεμβάσεις, αλλοιώσεις και προσμείξεις αλλά και μικρή ποσότητα κάνουν την τροφή να γίνεται φάρμακο και έτσι αυτο-συντηρούμαστε χωρίς καθόλου ή πολλές επεμβάσεις.

Η προσωπική μου εμπειρία μαρτυρά, ότι πάρα πολλά κακώς-κείμενα της υγείας μας, αλλά και της διάθεσής μας – και άρα και του χαρακτήρα μας – διορθώνονται με την υγιεινή χορτοφαγική διατροφή, που όμως αν δεν συμπορεύεται με έναν όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένο υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς τσιγάρο, αλκοόλ και άλλες τονωτικές ουσίες που δρουν ως ναρκωτικά, η υγεία μας δε θα μπορεί να ανακάμψει σε βαθμό που να νιώθουμε υγιείς και ευτυχείς μαζί. Ένα τοξινωμένο σώμα, όπως ήταν και το δικό μου όσο ήμουν καπνίστρια, ή όσο έπινα στις κοινωνικές συναναστροφές μου, ή δεν πρόσεχα τί, πότε και με ποιό τρόπο έτρωγα, δεν μπορούσε παρά να με κρατάει δέσμια του πόνου, της ψυχικής και σωματικής ασθένειας. Καταστάσεις απ’ τις οποίες έχω απαλλαγεί σταδιακά σε βαθμό εντυπωσιακό και ολοένα αυξανόμενο όσο περνούν τα χρόνια, κάτι αντιστρόφως ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους που διανύουν την 40στή δεκαετία της ζωής.

Τέλος, αγαπώ τις εξορμήσεις στη φύση, τον αέρα, το νερό, τα ζώα, τη ζωγραφική, τις DIY κατασκευές, το γράψιμο, το διάβασμα, το ράψιμο, το ποδήλατο, όχι απαραίτητα με τη σειρά που γράφτηκαν!

© Copyright 2014 - 2020 Κυριακή Κυριακίδου - All rights reserved.