Ίσως λίγα παραπάνω από αυτά που αρκούν
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Οι σπουδές μου ήταν στα Μ.Μ.Ε. & Επικοινωνία στο Πάντειο Παν/μιο και αργότερα Publishing Studies (M.Phil.) στο University of Stirling, Σκωτία. Ήμουν μια από τις περιπτώσεις εκείνες που απείχαν από την εδραίωση καριέρας, προτιμούσα να σπουδάζω εσαεί, αν αυτό γινόταν. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν γινόταν, οπότε έμενα τόσο όσο σ’ έναν επαγγελματικό χώρο, γιατί βαριόμουν και ήθελα ν’ αλλάξω. Έκανα διάφορες εργασίες: γραμματέας σε φροντιστήριο, υπάλληλος γραφείου, διδασκαλία αγγλικής γλώσσας και προώθηση αγγλικού βιβλίου σε πολυεθνική, αλλά και σύμβουλος feng shui και κινεζικής αστρολογίας σε συνδυασμό με δημιουργία καταστήματος, το πρώτο Magenta Metamorphosis, στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από εισαγωγές και εμπόριο με είδη διακόσμησης κυρίως από Ινδία, με το feng shui άρχισα να αρθρογραφώ, να βγαίνω μόνιμη καλεσμένη σε τηλεοπτικά magazino στο Μακεδονία TV και στην TV100 και να οργανώνω σεμινάρια πάνω σ’ αυτό. Ταυτόχρονα, τα χρόνια εκείνα ήταν που η αναζήτησή μου ενός πνευματικού δασκάλου, με έφερε κοντά στην πρώτη ομάδα πνευματικής αναζήτησης. Από κει και ύστερα, το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης άρχισε να μεγαλώνει και η καθημερινή μου άσκηση δεν σταμάτησε ποτέ από τότε. Ο κύκλος της τότε ομάδας έκλεισε μαζί με το Magenta Metamorphosis και η παύση αυτή ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Γιατί λίγο μετά ανακάλυψα τη hatha yoga με ένα άλλο μάτι και φυσικά με ένα άλλο σώμα (βαρύ, δύσκαμπτο, με ευπαθείς αρθρώσεις).
Με τη yoga δεν είχα πάντα ροή και συνέχεια, καθώς προσέγγισα τη hatha yoga σε νεαρή ηλικία, το 1991 στην Αθήνα. Ήμουν το μοναδικό 18χρονο ανάμεσα σε μεσήλικες σε μια πρακτική ώριμη και πολύ ήπια για τα τότε δεδομένα μου. Έτσι η σύνδεσή μου με τη yoga αποκόπηκε για να δώσει τη θέση της στο χορό, jazz και κλασικό για την επόμενη 10ετία στη Θεσσαλονίκη, όπου επέστρεψα.
Όταν ξαναδοκίμασα τη yoga, το 2003 ήταν γιατί ένα νέο είδος, η kundalini, μού κινούσε την περιέργεια. Τότε ξαναείδα τη yoga αλλιώς και χάρη στην καθημερινή sadhana άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόσο δραστική, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, μπορεί να είναι η καθημερινή πρακτική.
Για 3 χρόνια τουλάχιστον έγινε άλλη μια παύση από τη yoga, καθώς η τότε ομάδα απασχολούσε τον ελεύθερό μου χρόνο, που δεν είχα. Έπρεπε να αποκοπώ από την ομάδα εκείνη για να ξαναβρώ τη hatha yoga, αυτή τη φορά με συνέχεια και ροή, μιας και η αγάπη και η αφοσίωση δεν είχαν χαθεί ποτέ. Από τότε δεν βγήκε ποτέ από τις συνήθειές μου, ήταν σχεδόν ο σταθερός πυλώνας σε μια ζωή που άλλαζε πολύ σε εσωτερικό επίπεδο (αποκοπή από “κακές” συνήθειες, παρέες, ομάδες).
Η μαθητεία μου περιελάμβανε την anusara, την vinyasa & iyengar yoga. Έχω παρακολουθήσει λίγα σεμινάρια και αυτά σε anusara, ashtanga και acro-yoga, καθώς πλέον επειδή αντιλαμβάνομαι εύκολα αυτό που δε μού πάει, τα σεμινάρια ανήκουν εν γένει για μένα σ’ αυτήν την κατηγορία. Αντίθετα, η διαρκής ή χρόνια μαθητεία σε έναν δάσκαλο, καθώς επίσης και η λίγη ή πολλή, αλλά όμως καθημερινή άσκηση είναι αυτές που διευρύνουν τους ορίζοντές μου και όσον αφορά στην κατανόηση του σώματός μου και κατά συνέπεια στην κατανόηση των αισθημάτων μου και εν τέλει στην επίλυση των θεμάτων μου.
Είμαι πιστοποιημένη δασκάλα YogaSynergy Level 2 απ’ το Νοέμβριο 2021 με δασκάλους τους ιδρυτές της, Bianca Machliss και Simon Borg-Olivier. Το Yoga Synergy σύστημα είναι ένα σύστημα hatha yoga με βάσεις στην διδασκαλία του Sri Tirumalai Krishnamacharya -με την οποία οι ιδρυτές της σχολής ήρθαν σε επαφή μαθητεύοντας στους τρεις πιο διάσημους μαθητές του, στον B.K.S. Iyengar, στον K. Pattabhi Jois και στον T. K. V. Desikachar- ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται σε δυτικούς ανθρώπους, με ό,τι προσαρμογή αυτό συνεπάγεται. Επίσης, διατηρώ από το 2013 την πιστοποίηση των 200 ωρών hatha yoga teacher από τη σχολή Vedangas στο Rishikesh Ινδίας (Yoga Alliance) με δασκάλους τους Surinder Singh και Panteji.
Διδάσκω λοιπόν, Yoga Synergy σύστημα (από το 2020), free vinyasa flow (Όλοι σ’ 1) ή (ha)Tha yoga (βλέπε Τμήματα).
Ήμουν kriyaban, μαθήτρια της Kriya Yoga από το 2011-2016, με δασκάλους τους Swami Shankarananda Giri & Per H. Wibe, ενώ από το 2016 εξασκούμαι στην Satipatthana Vipassana Kammatthana (Theravada Buddhism) σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ven. Phra Ajahn Tong Sirimangalo από τον δάσκαλό μου, Phra Ajahn Ofer Adi.
Έχω ξεκινήσει προκαταρκτική εκπαίδευση στο trauma μέσα από σωματικές μεθόδους την άνοιξη 2021 αλλά οι covid-19 περιορισμοί αναστέλλουν προσωρινά την συνέχιση του προγράμματος.
Το φθινόπωρο του 2021 ξεκίνησα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στην Κλασική Ομοιοπαθητική στο Allen College, Μ.Βρετανία, γιατί η ομοιοπαθητική για μένα είναι ένα μεγάλο όπλο για την φυσική και εύκολη επαναφορά της ομοιοστασίας, κάτι που 20 χρόνια τώρα διαπιστώνω από προσωπική εμπειρία.
Είμαι επίσης τακτικό μέλος του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος και έχω λάβει μέρος ως εισηγήτρια-δασκάλα στην γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα Θεσσαλονίκη, το 2016 και το 2017.
Άσχετα αλλά σχετικά
Ασχολούμαι με τη μαγειρική από μικρό παιδί και όπως είναι φυσικό τρέφομαι σχεδόν αποκλειστικά με σπιτικό φαγητό ή αν θέλω κάτι γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο, αυτό θα είναι φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Εδώ και πολλά χρόνια μελετώ και πειραματίζομαι με χορτοφαγικές αρχικά και αργότερα ολοένα και πιο υγιεινές, μακροβιοτικές & αγιουρβεδικές συνταγές, μιας και συνολικά πάνω από 20 χρόνια είμαι χορτοφάγος – με κάποιο διάστημα εκτός αυτής της περιόδου, όπου έτρωγα ψάρια ως επί τω πλείστον και ελάχιστα πουλερικά.
Σταδιακά τα τελευταία 2 χρόνια έγινα από χορτοφάγος (vegetarian), απόλυτα χορτοφάγος (vegan) και δη ωμοφάγος (raw vegan), ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου, αλλά χωρίς αυστηρότητα. Αν χρειαστεί, θα καταναλώσω μέλι πρόπολη ή γύρη ως φάρμακα μόνο. Για μένα η διατροφή είναι προέκταση του πώς σκέφτομαι και έτσι προσπαθώ να τρώω ό,τι προϋποθέτει σεβασμό στην ζωή και δεν εμπεριέχει πόνο για να γίνει τροφή. Επίσης, όσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι την απλότητα των πραγμάτων, πλησιάζοντας κάθε φορά την πηγή του πόνου, της θλίψης, της ανασφάλειας, τόσο πιο απλές τροφές μ’ αρέσει να τρώω, τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία (εξ’ ου και η ωμοφαγία) ή πολλές παρεμβάσεις (άρα και αλλοιώσεις των συστατικών τους) και προσμείξεις (τροφές με πολλά, ετερόκλητα συστατικά). Πιστεύω ότι ζούμε σε μια εποχή που υπερτονίζει την πληθώρα ως δείκτη πληρότητας σε όλα τα επίπεδα της ζωής και γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο να εκπαιδευτούμε στα λιγότερα για να έρθουμε σε κάποια ισορροπία. Αν θες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του βιγκανισμού (veganism) στην υγεία σου, μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο μου, το “Γιατί να γίνεις vegan χθες!“.
Η προσωπική μου εμπειρία μαρτυρά, ότι πάρα πολλά κακώς-κείμενα της υγείας μας, αλλά και της διάθεσής μας – και άρα και του χαρακτήρα μας – διορθώνονται με την υγιεινή χορτοφαγική διατροφή, που όμως αν δεν συμπορεύεται με έναν όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένο υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς τσιγάρο, αλκοόλ και άλλες τονωτικές ουσίες που δρουν ως ναρκωτικά, η υγεία μας δε θα μπορεί να ανακάμψει σε βαθμό που να νιώθουμε υγιείς και ευτυχείς μαζί. Ένα τοξινωμένο σώμα, όπως ήταν και το δικό μου όσο ήμουν καπνίστρια, ή όσο έπινα στις κοινωνικές συναναστροφές μου, ή δεν πρόσεχα τί, πότε και με ποιό τρόπο έτρωγα, δεν μπορούσε παρά να με κρατάει δέσμια του πόνου, της ψυχικής και σωματικής ασθένειας. Καταστάσεις απ’ τις οποίες έχω απαλλαγεί σταδιακά σε βαθμό εντυπωσιακό και ολοένα αυξανόμενο όσο περνούν τα χρόνια, κάτι αντιστρόφως ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους όταν βρίσκονται στην μέση ηλικία.
Υ.Γ.: αγαπώ τις εξορμήσεις στη φύση, τον αέρα, το νερό, τα ζώα, τη ζωγραφική, τις DIY κατασκευές, το γράψιμο, το διάβασμα, τη μάθηση, το ράψιμο, το ποδήλατο, όχι απαραίτητα με τη σειρά που γράφτηκαν!