Λαμπριάτικο vegan/vegetarian menu

Λαμπριάτικο vegan/vegetarian menu

Οι περισσότεροι Νεοέλληνες, σφιχτοοικογενειοκρατούμενοι καθώς είναι, κρατούν τις παραδόσεις των γονιών ή των παππούδων τους -που έζησαν πολέμους και κατοχές- χωρίς επεξεργασία και κρίση, έτσι που η φυλή των vegan/vegetarian να δείχνουμε ακόμα “εξωτική” ανάμεσα τους. Η μόνιμη απορία των πρώτων είναι τί τρώμε οι vegetarian/vegan όχι τόσο στη καθημερινότητά μας όσο τις ημέρες τις “παραδοσιακά” κρεατοφαγικές, όπως τα Χριστούγεννα ή τη Λαμπρή.

Αν νομίζουν ότι στερούμαστε γεύσης και ικανοποίησης, αυταπατώνται γιατί μόνο όταν αποφασίσουμε να αφήσουμε μια και διά παντός από τη ζωή μας τη βρώση του κρέατος, θα ανακαλύψουμε με έκπληξη ότι δεν είναι το κρέας από μόνο του που είναι νόστιμο, αλλά τα αρτύματα και μπαχαρικά που το μαρινάρουν, περιστοιχίζουν, πλαισιώνουν.

Συνεπώς, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν τόσα αρωματικά βότανα και πλέον μπορούμε να βρούμε και όλα τα μπαχαρικά και αρτύματα, ένα vegan γεύμα απογειώνει τον ουρανίσκο, ενώ ταυτόχρονα είναι καθ’ όλα θρεπτικό, υγιεινό και πάνω απ’ όλα ηθικό (για όσους μάς απασχολεί πρωτίστως αυτό το θέμα) γεύμα.

Το Λαμπριάτικο-Πασχαλινό τραπέζι μου φέτος για παράδειγμα αποτελούνταν από τα εξής αγαπημένα:

  • μανιταρίτσα
  • πικάντικο πατατόψωμο
  • ανοιξιάτικο ρόδινο χούμους
  • κακαοφραουλοχαρουπένιο triffle
Ακολουθούμε την παράδοση εφόσον έχει σημασία. Γιορτάζουμε την Ανάσταση, την Άνοιξη, την Γονιμότητα και στο πασχαλινό τραπέζι κόκκινα είναι μόνο του φυτικού βασιλείου.

Ακολουθούμε την παράδοση εφόσον έχει σημασία. Γιορτάζουμε την Ανάσταση, την Άνοιξη, την Γονιμότητα και στο πασχαλινό τραπέζι κόκκινα είναι μόνο τα του φυτικού βασιλείου.

Η μανιταρίτσα έχει γίνει με πολλά φρέσκα προϊόντα, κατά κύριο λόγο λαχανικά της εποχής (μαρούλια, σέσκουλα, σπανάκι, κρεμμυδάκι φρέσκο, σχοινόπρασο σκόρδου, μάραθο, άνηθο) αλλά και φρέσκα μανιτάρια σιτάκε μαζί με αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια (κανθαρέλες, μαύρες τρομπέτες και βασιλομανίταρα) με ρύζι και αρκετά μπαχαρικά (μαραθόσπορο, σιναπόσπορο, τσιμένι, κουρκουμά). Έτοιμη σε λίγα μόνο λεπτά…

πικάντικο χούμους με κύμινο, ρόδι και chutney

πικάντικο χούμους με κύμινο, ρόδι και chutney

Το μόνο που πρόσθεσα στο τέλος για να θυμίσει “αυγολέμονο” είναι λιναρόσπορο κοπανισμένο και μουλιασμένο στο λεμόνι και μηλόξυδο, έτσι γιατί μού έλειπαν τα Ω3 λιπαρά…

Το χούμους à la grenadine, έγινε με αλεσμένα βρασμένα ρεβύθια με σιρόπι και χυμό ροδιού, μαρμελάδα ginger, καβουρντισμένο σουσάμι και κύμινο, σησαμέλαιο, λεμόνι, σχοινόπρασο σκόρδου και φρέσκο κόλιανδρο.

 

πατατόψωμο με μπαχαρικά και σπόρους

πατατόψωμο με μπαχαρικά

 

Τo πατατόψωμο έγινε με αλεύρι ζέας, πατάτες βρασμένες, προζύμι, γιαούρτι κατσικίσιο και μοσχοβολιστά μπαχαρικά.

 

 

 

raw vegan εύκολο κακαοχαρουποφραουλο- triffle

raw vegan εύκολο κακαοχαρουποφραουλο- triffle

Τέλος το ανοιξιάτικο χαρουπο-φραουλο-κακαοεπιδόρπιο έγινε με χαρουπένιο κρητικό ντάκο μουλιασμένο σε χυμό ροδιού, αβοκάντο, φράουλες, φρέσκο δύοσμο, σπόρους κακάο, λάδι καρύδας και όσο μέλι θέλουμε!

Αν είναι να υπερβάλουμε μπορούμε να το κάνουμε με αγάπη προς όλα τα όντα, με άξονα την ωφέλειά μας και όχι τη χοληστερίνη ή την αποτρόπαιη δολοφονία ζώων, γιατί έτσι απαιτεί η παράδοση. Ας συνειδητοποιήσουμε κάποτε ότι η παράδοση έχει πολλά μελανά σημεία και είναι καιρός ν’ αρχίσουμε να τα βλέπουμε ένα-ένα αυτά και να τα απορρίπτουμε μια και για πάντα.

Για να ελαφρύνουμε τη συνείδησή μας, να χαρίσουμε στον εαυτό μας υγεία και ζωή σε πολλά άκακα πλάσματα.

© Copyright 2014 - 2020 Κυριακή Κυριακίδου - All rights reserved.