Όσα φέρνει η άνοιξη

Όσα φέρνει η άνοιξη

blooming almond tree

Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις τον ερχομό της άνοιξης. Πάμπλο Νερούδα

Όσο και αν φέτος άνοιξη μύριζε από το…φθινόπωρο, τώρα είναι που τα σημάδια της έγιναν εμφανή παντού, όλο και κάτι ανθισμένο ξεπηδά, όλο και περισσότερα ζωύφια πετούν ή έρπουν.

Και ‘μεις αντίστοιχα, ξυπνάμε από τη νάρκη των σκοτεινών – αλλά επ’ ουδενί κρύων – ημερών, και είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα ανοιγόμαστε προς τα έξω με τις αισθήσεις μας να ζητούν όλο και περισσότερη ικανοποίηση από μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα, υφές & ήχους. Όλα μαρτυρούν την ζωογόνα άνοιξη, την εξωτερίκευση, την δραστηριοποίηση μετά από την αδράνεια ή τον εγκλεισμό του χειμώνα.

Κωδωνοφόροι για εξορκισμό του κακού

Κωδωνοφόροι για εξορκισμό του κακού

Και τα έθιμα, ζωντανή εκδήλωση των ίδιων αναγκών των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης από τις αρχαίες μέρες έως σήμερα, με πρώτο και καλύτερο το Καρναβάλι να υπογραμμίζει την ανάγκη απαλλαγής από τα παλιά, αυτά που έχουν πεθάνει και δεν εξυπηρετούν την αρμονία και καλωσορίσματος των πνευμάτων της βλάστησης.

Τα τελετουργικά ποικίλα: εξαγνισμός με φωτιές, χοές, κουδούνια, μεταμφιέσεις για την αποτροπή του κακού ή την έκφραση του απωθημένου, χορός, τραγούδι, φαγοπότι, όλα επισφραγίζουν την επιθυμία για την διατήρηση του ζωντανού και δίνουν την ευκαιρία να παντρευτεί το ιερό με το ανίερο σε μια εύθυμη χαλαρότητα αποδεκτή απ’ όλους.

Χόλι, χρώμα παντού!

Στην Ινδία πάλι, η παράδοση της Χόλι γιορτάζει το τέλος του χειμώνα με μεγάλες φωτιές για να καούν τα δαιμόνια συνοδευόμενες από τη Γιορτή των Χρωμάτων, όπου όλος ο κόσμος πετάει χρωματιστές πούδρες στους υπόλοιπους, να γίνουν όλοι ένας ζωντανός καμβάς όλων των χρωμάτων, εικόνα που μόνο η άνοιξη γεννά στη φύση.

 

Μάρτης για καρποφορία

Μάρτης για καρποφορία

Σε όλα τα Βαλκάνια συναντάμε επίσης τον Μάρτη, έθιμο που κρατά από τους αρχαίους χρόνους, το βραχιολάκι από άσπρη & κόκκινη στριφογυριστή κλωστή που φοριέται κυρίως από μικρά παιδιά για να μην καούν από τον δυνατό ήλιο. Άλλοι στολίζουν οπωροφόρα δέντρα με αυτό για να ενισχύσουν την καρποφορία ή για να φτιάξουν τα χελιδόνια τη φωλιά τους. Λευκό για την καθαρότητα, κόκκινο για το αίμα, για το ξύπνημα της φύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μήνας Μάρτης είναι αφιερωμένος στον θεό Άρη (Mars = Άρης), θεό του χαλκού, του σιδήρου αλλά και του πολέμου, καθώς αυτήν την περίοδο ξεκινούσαν στον αρχαίο κόσμο οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Αντιγράψτε τη φύση, φορέστε Μάρτη, παρατηρήστε τις αλλαγές στο σώμα και βοηθήστε το να ισορροπήσει με νηστεία, πρακτικές κάθαρσης και τόνωσης γιατί η άνοιξη έχει τη δύναμη να εξαγνίσει βαθιά.

© Copyright 2014 - 2020 Κυριακή Κυριακίδου - All rights reserved.