Hatha Yoga
Μέρος ενός ευρύτερου ολοκληρωμένου πνευματικού συστήματος,
με στόχο την ένωση των διπόλων και την κατανόηση του Ενός.
Yoga χωρίς παρατήρηση της αναπνοής δεν υπάρχει. Yoga χωρίς ένωση της ενεργητικής (pingala) και δεκτικής (ida) κατάστασης δε νοείται. Yoga χωρίς απώτερο σκοπό να ηρεμήσει τον πάντα απασχολημένο νου, δεν είναι yoga, σύμφωνα με τον Patanjali: “Yogas citta-vrtti-nirodhah”, (Yoga Sutra I, 2). Αυτό είναι το tantra της yoga, η τεχνική, που μαθαίνουμε σιγά-σιγά με σκοπό να κατακτήσουμε την ηρεμία του νου. Γιατί ο νους κυλάει σαν το νερό, αέναα.
Ένα σταθερό (sthira) & άνετο (sukham) σε μια θέση (asanam) σώμα “sthira-sukham asanam”, (Yoga Sutra ΙΙ, 46), είναι ο στόχος του ασκούμενου (sadhaka) στη yoga. Το σώμα σαν πιο βαρύ και χονδροειδές είναι το πιο εύκολο να τιθασευτεί, οπότε με τη hatha yoga ξεκινά ο ασκούμενος από αυτό για να μπορέσει να περάσει σιγά-σιγά σ’ ένα πιο λεπτοφυές επίπεδο και μέσω αυτού να ελέγξει την ζωτική του ενέργεια και έτσι να μπορεί να περάσει σε άλλα είδη yoga με την κατάλληλη εξάσκηση, υπομονή και επιμονή. H οποιαδήποτε ενόχληση του σώματος απασχολεί το νου και άρα και την αναπνοή. Όταν νους & αναπνοή παραμένουν ανεπηρέαστα από οτιδήποτε, ηρεμούν, οι σκέψεις ελέγχονται, παρατηρούνται, η αναπνοή γίνεται η “πρωτεύουσα” δραστηριότητα, γιατί μολονότι συμβαίνει όσο ζούμε, αυτή βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του πίσω ντουλαπιού του υπογείου.
Όταν τελικά ολόκληρη η ανθρώπινη οντότητα – ο νους, τα αισθήματα, η διάνοια και το σώμα – βρίσκεται σε αρμονία, τότε η ζωή είναι ευδαιμονία, γιατί καθίσταται δυνατή η ένωση, η yoga, που από το ρήμα yug (ενώνω) σημαίνει ένωση του Α & Ω, του σώματος και της ψυχής, του εξωτερικού με το εσωτερικό, του ήλιου (-ha) και της σελήνης (-tha).
Η yoga είναι μια επιστήμη της ζωής, ένας οδηγός, μια τέχνη για το ευ-ζειν, ένα πλήρες πνευματικό σύστημα & αναφέρεται σε όλους και για όλους, αφού ο λόγος της ίδιας της ύπαρξής μας είναι να έρθουμε σε yoga, σε ένωση με το Ένα.
Πιο συγκεκριμένα, η hatha yoga χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να επιτύχει την ένωση αντίθετων δυνάμεων που εξασφαλίζουν τη ροή της πληροφορίας (π.χ. μέσω νευρο-διαβιβαστών, ορμονών, ανοσο-διαβιβαστών), της ενέργειας (π.χ. θερμότητα) και της ύλης (π.χ. αίμα, ενδοκυτταρικά υγρά) στο σώμα με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιάς. Με asana (σωματικές ασκήσεις), pranayama (τεχνικές αναπνοής), bandha (ενεργοποίηση συγκεκριμένων ομάδων μυών για στοχευμένη διοχέτευση της ενέργειας), mudra (συγκεκριμένες στάσεις χεριών, δακτύλων ή άλλων μερών του σώματος με ή χωρίς συνδυασμό με bandha), mantra (προφορά συγκεκριμένων συνδυασμών ήχων), shatkarma (τεχνικές καθαρισμού εσωτερικών μερών/ οργάνων του σώματος).
Με εργαλεία τα παραπάνω αλλά ακόμα περισσότερο με απουσία βίας, ειλικρίνεια, αναγνώριση των ορίων μας, πειθαρχία και αφοσίωση, με στόχο να μάς γνωρίσουμε καλύτερα, να μάς αγαπήσουμε περισσότερο, ούτως ώστε κάποια μέρα με αυτά και με άλλα μέσα που θα μάς δοθούν ίσως μπορέσουμε να δούμε τον λωτό του συγκεντρωμένου και αφυπνισμένου νου μας να ανθίζει.