Τμήματα

Τμήματα προς όλους αλλά και ανάλογα με την εμπειρία, τη φυσική κατάσταση, την ηλικία

Aum Home Yoga logo

Όλα τα τμήματα γιόγκα λειτουργούν κανονικά εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 3 άτομα. Με λιγότερα των 3 ατόμων, το μάθημα μπορεί και να μη γίνει ή μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά ή μερικώς (μέρα ή/και ώρα). Για όλα τα μαθήματα είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, αλλά και η έγκαιρη ενημέρωση απουσίας εδώ τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το μάθημα -αν τα μαθήματα είναι μετά το μεσημέρι- και τουλάχιστον 12 ώρες πριν, αν τα μαθήματα είναι πρωινά. Αν κάτι έκτακτο προέκυψε τελευταία στιγμή, ενημερώνεις τηλεφωνικά!

Σε περίπτωση αμέλειας ενημέρωσης της απουσίας σου, υπάρχει περίπτωση να αφαιρέσεις μια θέση από κάποιον άλλο ή σε αντίθετη περίπτωση με δεδομένη την παρουσία σου, το μάθημα να μη γίνει, γιατί δεν πληρεί τον ικανοποιητικό αριθμό μαθητών και έτσι δημιουργείται θέμα αμφίπλευρα. Αν κάτι τέτοιο επαναλαμβάνεται χωρίς σύνεση, η ανανέωση της συνέχισης παρακολούθησης των μαθημάτων στο στούντιο θα διακοπεί. 

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μαθήματα, η αναπλήρωση μαθήματος γίνεται στη διάρκεια ισχύος της συνδρομής σου σε όποιο μάθημα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις εφόσον έχει θέσεις, ενώ αν ο αριθμός θέσεων έχει κλείσει, μπαίνεις σε λίστα αναμονής και ενημερώνεσαι  εγκαίρως, αν και εφόσον αδειάσει θέση. 

Από τον Μάρτιο 2020 ξεκίνησαν τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα (βλ. free yoga lessons) τα οποία συνεχίζονται και για τα οποία ενημερώνεστε στην αρχική σελίδα. Το Σεπτέμβριο και ίσως και τον Οκτώβριο 2020 δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα διά ζώσης δεν γίνονται λόγω περιορισμού στον αριθμό συμμετεχόντων μετά την COVID-19 περίοδο, αλλά όπως και τον Αύγουστο 2020, θα μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα διαδικτυακά για να γνωρίσεις τον τρόπο διδασκαλίας της γιόγκα στο Aum Home Yoga studio, Θεσσαλονίκη. Κάποια ίσως επαναληφθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οπότε παρακολουθείς τις ενημερώσεις στην αρχική σελίδα και στο facebook! Διαφορετικά τα δοκιμαστικά μαθήματα, drop-in, χρεώνονται (βλ. Τιμές).

Yoga αρχαρίων: κατάλληλο για όσους δεν έχουν προηγούμενη επαφή με τη yoga, ακόμα και αν έχουν εμπειρία από άλλου είδους άσκηση, καθώς απευθύνεται σε άτομα χωρίς σοβαρά μυοσκελετικά θέματα, παχυσαρκία ή άνω των 50 ετών κάνοντας καθιστική ζωή. Εισαγωγική προσέγγιση που προχωρά ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος καθώς μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά χαλαρό ενώ άλλες να μην διαφέρει και πολύ από ένα τμήμα γενικού επιπέδου. Για διευκόλυνση (όχι υποχρέωση) χρησιμοποιούνται βοηθήματα, που την εποχή της προσοχής μετάδοσης του COVID-19, αυτά πρέπει να είναι προσωπικά αντικείμενα. 

Όλοι σ’ 1: ένα τμήμα vinyasa*, κατάλληλο για όλους, σχετικά αρχάριους – εφόσον ακούν τις παραινέσεις της δασκάλας ή γνωρίζουν ήδη τα όρια του σώματός τους – & προχωρημένους. Βοηθήματα ανάλογα με την περίπτωση. Το μάθημα γίνεται λιγότερο ή περισσότερο απαιτητικό ανάλογα με το επίπεδο της πλειοψηφίας. Συγκριτικά, το πρωινό τμήμα είναι πιο αργό και όχι πάντα vinyasa.

*Σημ: η δυναμική και σε συνεχή ροή εκδοχή της yoga που μοιάζει με μια αυτοσχεδιαστική χορογραφία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους ανθρώπους. Προέρχεται από την Ashtanga Vinyasa yoga, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει ελευθερία στην διαδοχή των asanas. Η vinyasa απαιτεί εμπειρία στη hatha yoga, καλή φυσική κατάσταση και αρκετά δυνατό σώμα για να συγχρονίζεται η συνεχής κίνηση με την αναπνοή. Αν το επίπεδο του ασκούμενου δεν είναι αρκετά προχωρημένο ενδείκνυται να σταματά και να ξεκουράζεται, γιατί διαφορετικά δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να επιτευχθεί η yoga.

Ροή Ι-ΙΙ Νωρίς: κατάλληλο για όσους έχουν  προηγούμενη εμπειρία με την hatha yoga, καθώς απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο στις άσανες, στις vinyasa* και τις αρχές της pranayama. To τμήμα είναι vinyasa, δηλαδή η έμφαση είναι στην ισοτονική ενεργοποίηση με “ελεγχόμενη” και όχι τυχαία αναπνοή με bandhas & mudras.  Χρειάζεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της δασκάλας ότι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει αυτό το τμήμα, μιας και δεν θα δίνονται οι επεξηγήσεις σε βασικά πράγματα που ίσως δίνονται στα μεικτά τμήματα λόγω αρχαρίων. 

Αργή Ροή – Slow Flow: το μάθημα αυτό ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Επειδή ως άνθρωποι της πόλης ζούμε σε δυνατούς, έντονους και αγχώδεις ρυθμούς, βγαίνουμε έξω απ’ τα νερά μας, όταν μάς ζητηθεί να κάνουμε κάτι αργό, τόσο όσος είναι και ο ρυθμός της αναπνοής μας. Αυτό καταρχήν μάς κάνει να νοιώθουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα αν κινούμαστε τόσο αργά, αλλά όσοι γνωρίζουν τί σημαίνει αυτό καταλαβαίνουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: κάνουμε το περισσότερο που μπορούμε, μόνο όταν κινούμαστε αργά! Το μάθημα είναι μια slow vinyasa*, που επίσης σημαίνει ότι, περισσότερο ίσως από άλλες φορές, διακρίνω πού είμαι και τί μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή. Μαθαίνω να τιμώ τα όριά μου, αντί να τα προσπερνώ με τέχνασμα, κάτι που μπορεί να μού φανεί πολύ χρήσιμο στην ζωή “εκεί έξω”.  Το μάθημα δεν απευθύνεται σε αρχάριους, αλλά για γενικού επιπέδου μαθητές, περισσότερο ή λιγότερο προχωρημένους.

(ha)Tha yoga: κατάλληλη για όλους, ανεξαιρέτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης και φυσικά φύλου, καθώς πρόκειται για ένα συνδυασμό Αναζωογονητικής & Θεραπευτικής Yoga, που όπως ο τίτλος της προδίδει, έμφαση στην –Tha, δηλ. στην εξάσκηση των δυνάμεων του σώματος που αντιστοιχούν στην θηλυκή μας πλευρά, στην αργή, παυσίπονη, διαισθητική μας πλευρά, αλλά και στην ευθυγράμμιση όταν είναι κρίνεται αναγκαία. Η πρακτική εξασκείται υπό το φως του κεριού με χαλαρωτική μουσική. Ιδανική πρακτική για κούραση, ήπια ασθένεια, τραυματισμό, μυϊκό σπασμό (πιάσιμο). Χρησιμοποιούνται βοηθήματα, που την εποχή της προσοχής μετάδοσης του COVID-19, αυτά πρέπει να είναι προσωπικά αντικείμενα.  * Στο μάθημα αυτό ντυνόμαστε πιο ζεστά απ’ ό,τι στα μαθήματα της hatha yoga (βλ. σημείωση παρακάτω) και έχουμε μαζί μας μια πετσέτα προσώπου!

Φτιάξε το δικό σου τμήμα: όποιο επίπεδο και αν είσαι, αν θες να κάνεις την πρακτική σου με τους φίλους σου – άλλοι 3 τουλάχιστον – όποτε βολεύει, σε προνομιακή τιμή, πες το & έγινε! Ξεχωριστό τμήμα πραγματοποιείται εφόσον οι 4 τουλάχιστον συμμετέχοντες παραμένουν σταθεροί και οι μέρες που μπορεί να προταθούν ως προτιμώμενες είναι οι εργάσιμες στο ωράριο 09:00-21:30 (έναρξη-λήξη)! Το τμήμα αυτό θα είναι ανοικτό σε όποιον άλλο θέλει να προστεθεί μεμονωμένα, μόνο που δε θα λαμβάνει την προνομιακή έκπτωση της “ιδρύτριας ομάδας” του τμήματος (βλ. «Ειδικές τιμές»).

—————————————————————————————————————

Τα παρακάτω τμήματα έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν αλλά όχι αυτήν τη περίοδο. Αν σχηματιστεί πυρήνας ενδιαφερόμενων ατόμων θα επανασχηματιστούν. 

Διαλογισμός (Pranayama – Nidra yoga – εισαγωγή στο Διαλογισμό): κατάλληλο τμήμα για όλους, ανεξαιρέτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Ενδείκνυται για όλους όσοι είναι στρεσαρισμένοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω αυτού (ψυχοσωματικά) αλλά και για όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη από σοβαρότερες παθήσεις (αυτοάνοσα, καρκίνος κτλ.).

Η εισαγωγή στο Διαλογισμό γίνεται βαθμιαία, χρησιμοποιώντας διάφορα είδη διαλογισμού αλλά και pranayama και yoga-nidra. Η pranayama είναι η τέχνη και η επιστήμη του ελέγχου της ζωτικής δύναμης (που αναπνέουμε). Η pranayama είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διαλογισμό καθώς λειτουργεί ως σκαλί για να φτάσουμε σε μια κατάσταση ψυχοσωματική τέτοια, όπου γινόμαστε πιο συνειδητοί.

Εισαγωγή στο διαλογισμό και μέσω της nidra yoga ή αλλιώς της “υπναγωγικής” yoga μέσω της χαλάρωσης, της εξομάλυνσης της αναπνοής, της σταδιακής απόσυρσης των αισθήσεων, της συγκέντρωσης του νου σε συγκεκριμένο αντικείμενο αντίληψης, πρακτικές που οδηγούν στην βαθιά χαλάρωση και σε μια διαλογιστική κατάσταση, όπου υπάρχει η εσωτερική αίσθηση του εαυτού. Ο χρόνος διάρκειας του μαθήματος αυξάνεται σταδιακά, όσο συχνότερα εξασκούμαστε. Το μάθημα απευθύνεται και σε ανθρώπους που δεν παρακολουθούν κάποιο άλλο τμήμα και γι’ αυτό η κοστολόγησή του εντάσσεται στην karma yoga, όπου ισχύει η ελεύθερη εισφορά, χωρίς όμως αυτή να είναι απαιτητή. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε την έννοια της οικειοθελούς προσφοράς ως αντίκρισμα για την υπηρεσία που δεχόμαστε και μαθαίνουμε να αξιολογούμε τη ζωή μας με βάση την ποιότητα και όχι την ποσότητα.

* Σημ: Επειδή η θερμοκρασία του σώματος όσο χαλαρώνουμε πέφτει, είναι ωφέλιμο οι ασκούμενοι να είναι ντυμένοι με στεγνά και ζεστά ρούχα σ΄αυτό το μάθημα, για να μην εμποδιστεί λόγω κρύου η επιδιωκόμενη χαλάρωση. Μολονότι υπάρχουν κουβέρτες, όσο πιο βαθιά βυθιζόμαστε στη nidra, η θερμοκρασία του σώματός πέφτει όσο στον βαθύ ύπνο, ενώ λόγω της επαφής του σώματος με το πάτωμα το κρύο είναι υψηλότερο απ’ ότι όταν κοιμόμαστε στο κρεβάτι μας. Οργανωνόμαστε με τον κατάλληλο ρουχισμό (μάλλινα, fleace, χοντρές ή διπλές κάλτσες ακόμα και σκούφο το χειμώνα) σ’ αυτό το μάθημα ανάλογα με το πόσο αγαπάμε ή χρειαζόμαστε τη ζέστη και αφηνόμαστε στη μοναδική αυτή διαλογιστική χαλάρωση! 

Ροή ΙΙ Νωρίς: κατάλληλο για όσους έχουν  προηγούμενη εμπειρία με την hatha yoga όχι μόνο στο δυναμικό της προφίλ αλλά και στην pranayama. To τμήμα είναι vinyasa, δηλαδή η έμφαση είναι στην ισοτονική ενεργοποίηση με “ελεγχόμενη” και όχι τυχαία αναπνοή με bandhas & mudras.  Απαραίτητο να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της δασκάλας ότι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει αυτό το τμήμα, μιας και δεν θα δίνονται οι επεξηγήσεις που δίνονται σε άλλα τμήματα. 

Ήπια yoga: κατάλληλη για ανθρώπους με μυοσκελετικά θέματα, τραυματισμούς, αρχαρίους ή άτομα τρίτης ηλικίας. Πρόκειται για μια εισαγωγική προσέγγιση, όπου σκοπός είναι να λυθεί το σώμα σιγά-σιγά, με σεβασμό στις ανάγκες του, προκειμένου να είναι μια ευχάριστη πρακτική και κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά το πέρας του μαθήματος. Απαραίτητα τα  βοηθήματα.

με Αίσθημα & Κίνηση: κατάλληλο για όλους και για “αρχαρίους” με τουλάχιστον 3 μήνες εμπειρίας στη γιόγκα, αν η φυσική κατάσταση είναι καλή. Δυναμική πρακτική κατά την οποία δουλεύουμε ενδυνάμωση, ισορροπία, ευλυγισία, σωστή ευθυγράμμιση σε συντονισμό με την αναπνοή. Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση με το σώμα μας, η συνειδητοποίηση των μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς και τελικά, η επιλογή του ποιοί θέλουμε να είμαστε.

Ashtanga yoga: ένα δυναμικό σύστημα της γιόγκα που δημιουργήθηκε από τον Sri Κ. Pattabhi Jois. Οι συγκεκριμένες στάσεις (asanas) ακολουθούνται επίσης από συγκεκριμένη σειρά συνδετικών ασκήσεων (vinyasa) – όλα με συγχρονισμό αναπνοής – οπότε παράγεται έντονη εσωτερική θερμότητα, δραστηριοποιώντας το κυκλοφορικό και μυοσκελετικό σύστημα, προσφέροντας δύναμη, ευλυγισία και συγκέντρωση. Απευθύνεται σε ανθρώπους με πολλή καλή φυσική κατάσταση &/ή έμπειρους στη hatha yoga.

Ashtanga lite: η Ashtanga yoga (βλ. παρακάτω Ashtanga yoga) σε ηπιότερη εκδοχή, προσιτή από τους περισσότερους που έχουν ήδη ασκηθεί στη vinyasa yoga ή hatha yoga ή σε άλλη σωματική άσκηση με τακτικότητα και συνέχεια και έχουν ήδη ένα (αρκετά) δυνατό και ευέλικτο σώμα. Η σειρά των ασκήσεων αλλά και η συγκεκριμένη vinyasa της Ashtanga ακολουθείται ανάλογα με την περίπτωση. Σκοπός να δυναμώσει το σώμα με γνώμονα την συνολικά καλή λειτουργία του σώματός μας χωρίς να το φτάνουμε στα όριά του. Η θερμότητα που παράγεται δραστηριοποιεί το κυκλοφορικό, το πεπτικό, το μυοσκελετικό, το αναπνευστικό, το ενδοκρινικό, το αναπαραγωγικό, το λεμφικό, το ουροποιητικό, αλλά και το νευρικό σύστημα. Σιγά σιγά κτίζεται η απαραίτητη δύναμη, αντοχή και ευλυγισία για να προχωρήσει κάποιος στην πλήρη εκδοχή του Primary series of Ashtanga yoga.

Τμήματα προς όλους αλλά και ανάλογα με την εμπειρία, τη φυσική κατάσταση, την ηλικία

Spread the love
© Copyright 2014 - 2020 Κυριακή Κυριακίδου - All rights reserved.